Het kan voorkomen dat jij in je leven te maken krijgt met een traumatische gebeurtenis. Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR), is een therapie voor iedereen die last blijft houden van de gevolgen van een schokkende gebeurtenis. Een groot deel van mensen die een traumatische ervaring meemaakt verwerkt deze ervaringen op eigen kracht. Bij anderen worden er psychische klachten ontwikkeld. 

EMDR therapie werd meer dan 25 jaar geleden voor het eerst beschreven door Francine Shapiro. Zij is een Amerikaanse psychologe. In de jaren daarna werd de techniek verder uitgewerkt en doorontwikkeld tot wat op de dag van vandaag een effectieve therapeutische methode is.

Wanneer wordt EMDR therapie ingezet?

Bepaalde gebeurtenissen in je leven kunnen zo’n heftige impact maken op je mentale gesteldheid dat je hulp nodig hebt om dit goed te verwerken. Hieronder staan enkele opsommingen van klachten die jou wellicht bekend voorkomen of gebeurtenissen die vaak de oorzaak zijn van deze klachten 

Als je merkt dat je vastloopt in de verwerking en je anders voelt, gedraagt en reageert op je omgeving. Als je van je omgeving hoort dat je veranderd bent. Je kunt lastig zelf verklaren wat de oorzaak is dat jij je zo anders voelt. Een schokkende gebeurtenis kan een oorzaak zijn dat je angstige gevoelens krijgt. EMDR therapie kan je van deze klachten af helpen. 

Klachten die je wellicht herkent:

 • Je voelt je erg somber;
 • Je hebt slaapproblemen;
 • Angsten, continu zorgen, onrust en paniek;
 • Je beleeft de gebeurtenis opnieuw;
 • Nare herinneringen aan de gebeurtenis die maar niet weg gaan;
 • Kort lontje / geïrriteerd;
 • Concentratieproblemen.

Voorbeelden van schokkende gebeurtenissen:

 • Ernstige ziekte;
 • Een overval;
 • Een natuurramp;
 • (auto)ongeval of verwonding;
 • Oorlogssituatie. 

Mijn expertise

Het is erg belangrijk dat je hulp zoekt bij een gecertificeerde hulpverlener die jou op een verantwoorde wijze kan begeleiden in het verwerkingsproces. Ik ben opgeleid tot EMDR therapeut. In een vertrouwde omgeving ga ik samen met jou aan de slag om van je klachten af te komen. 

Hoe ziet een EMDR traject eruit:

EMDR therapie is erop gebaseerd dat mensen beschikken over een natuurlijk verwerkingssysteem in de hersenen dat soms geblokkeerd raakt door een heftige gebeurtenis. We gaan dit verwerkingsmechanisme rechtstreeks aanspreken waardoor de verwerking van trauma’s op gang komt en de beschadigende invloed van niet verwerkte herinneringen stopt. EMDR is een relatief kortdurende behandeling. Zo kunnen we snel zorgen voor vooruitgang. Al na een paar sessies zul je merken dat jij je beter gaat voelen en de draad weer op kunt pakken in je dagelijkse leven.

Ik ga je vragen aan de gebeurtenis terug te denken, inclusief de bijbehorende beelden, gedachten en gevoelens. In de eerste instantie om meer informatie te krijgen over de traumatische ervaring. Daarna gaan we aan de slag met het verwerkingsproces. Ik ga je vragen de ervaring opnieuw te ‘beleven’ maar nu met een afleidende stimulus. Na elke sessie wordt er rust genomen en vraag ik welke gedachten en gevoelens naar boven komen. EMDR brengt meestal een stroom van gedachten en beelden op gang, maar ook gevoelens en lichamelijke sensaties. 

Welke effecten kun je verwachten:

De EMDR sessies gaan ervoor zorgen dat de vervelende herinnering haar kracht en emotionele lading verliest. Het wordt steeds minder zwaar om aan de vervelende gebeurtenis terug te denken. In vele gevallen veranderen de beelden zelfs in zwaarte, kleur of grootte.  Door het minder zwaar worden van de gebeurtenis heeft deze minder invloed op jou en hiermee op jouw dagelijks leven. 

Ben je benieuwd wat ik voor je kan betekenen? Neem dan contact met me op voor een vrijblijvende kennismaking.

 

Terug naar overzicht
Loopbaancoaching
Mindset coaching
EMDR therapie
Familieopstelling
Contact

ROUTEBESCHRIJVING NAAR ELEVATE COACHING ROTTERDAM Bezoekadres: Twentestraat 56, (3e etage), 3083 BD Rotterdam Als u met de auto komt, kies dan de volgende route: Vanuit omgeving Ridderkerk: neem op de A15 afrit 19a (Rotterdam-Zuidplein) en volg de borden Rotterdam-Centrum/s103. Houd links aan en rij door op de Vaanweg/de S103. Volg de middelste rijstrook om rechtsaf te slaan naar de Strevelsweg/deS103. Sla linksaf richting de Meierijstraat, sla linksaf naar de Twentestraat. Je vindt Elevate Coaching Rotterdam links. Vanuit Vlaardingen: rij vanuit de A4 de A15 op richting Ridderkerk. Neem afslag 19 Rotterdam-Charlois en volg de borden Rotterdam-Centrum/Rhoon/s102. Ga verder op de Groene Kruisweg/S102. Neem zuiderparkweg naar de Twentestraat in Charlois.

T 0655262976
E info@elevate-coaching.nl