Identiteit maakt jou uniek. Dit klinkt heel logisch maar helaas krijgt niemand bij zijn geboorte een handleiding over zijn/haar identiteit mee. Het is een zoektocht die veel mensen bezighoudt. Waarschijnlijk ben jij op dit moment bezig met deze zoektocht naar je identiteit en ben je daarom op deze pagina terecht gekomen. 

Wat is je identiteit?

Jouw identiteit is ‘wat jou typeert’. Ieder mens heeft zo zijn eigen kwaliteiten, normen en waarden. Deze ontstaan door allerlei invloeden zoals opvoeding, aanleg en de omgeving waarbinnen je leeft. Deze aspecten en de keuzes die jij maakt in hoe je met deze aspecten omgaat, bepalen hoe je denkt, hoe je je voelt en hoe je dingen doet.

Identiteit gaat over de vraag hoe je jezelf ervaart en hoe je naar de wereld kijkt. Belangrijke vragen die je pas kunt beantwoorden als je weet wat je identiteit is zijn bijvoorbeeld:

  • Wat vind ik belangrijk in mijn leven? 
  • Wat raakt me?
  • Wat maakt me boos?
  • Waar krijg ik energie van en waar verlies ik energie van? 
  • Maak ik beslissingen op basis van gevoel of verstand? 

Hoe kom je erachter wat jouw identiteit is? 

Bepalen wat je identiteit is kan lastig zijn omdat het een grote mate van zelfreflectie vergt. Het is lastig om objectief naar jezelf en je gedrag te kijken om een antwoord te krijgen op de vraag wie je bent en wat je belangrijk vindt. Mindset coaching is een veelvoorkomende methode om je te helpen om het proces naar een antwoord te versnellen. 

Wat je zelf kunt doen om een antwoord te vinden:

  • Een handige methode om op jezelf te reflecteren is om naar ervaringen te vragen van mensen om je heen. Hoe kijken zij naar jou als persoon? Daarnaast is het goed om bewust te zijn van verschillen tussen jou en de mensen om jou heen. Het gesprek met anderen aangaan om te vragen naar hun wereldbeeld geeft je waarschijnlijk ook goede inzichten over je eigen normen, waarden en overtuigingen. 
  • Er zijn verschillende modellen ontwikkeld die jou een beeld geven van jou als persoon. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld MBTI, The Big Five en Kernkwadranten. 
  • Veel mensen beleven hun leven zonder zich bewust te zijn welke momenten, mensen, situaties etc. ze blij of juist verdrietig maken. Dit bewustzijn is juist erg belangrijk om erachter te komen wat je identiteit is. Om te weten wie je bent is het belangrijk om er bij stil te staan hoe je dingen beleeft. Een goed begin kan zijn om dagelijks bewust een moment te nemen om te reflecteren op hoe jij je voelt bij wat er gebeurde op die dag. Je hoeft niet te oordelen over de gebeurtenissen van die dag, bewust zijn van wat er gebeurde met je innerlijke jij is voldoende. Yoga en mindfulness zijn technieken die hierbij kunnen helpen. 

Zoals hierboven al beschreven ervaren veel mensen bovenstaande als lastig omdat zelf uit te voeren. Mindset Coaching kan je helpen dit proces te versnellen. 

Wat maakt het kennen van je identiteit belangrijk?

Een antwoord op de vraag wat je identiteit is neemt een belangrijke plek in voor veel mensen. De reden hiervoor is dat je pas echt in balans kunt zijn als de richting die je kiest in je leven in lijn ligt met je identiteit. Veel mensen gaan op zoek naar hun identiteit als ze merken dat ze niet lekker in hun vel zitten over de richting die ze zijn opgegaan. Als hetgeen wat je doet niet in lijn ligt met je normen, waarden en overtuigingen voelt het alsof je niet doet waarvoor je ‘bestemd bent’. Dit kan een leeg gevoel geven van binnen. Om je echt goed en in balans te voelen is het daarom belangrijk om een antwoord te krijgen op de vraag wat je identiteit is.

Elevate Coaching begeleidt jou naar jouw identiteit?

Heb je behoefte om eens met mij te praten om erachter te komen wie je bent en wat je nu echt belangrijk vindt in het leven? Neem contact met mij op of plan direct een afspraak in mijn agenda voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. 

Loopbaancoaching
Mindset coaching
EMDR therapie
Familieopstelling
Contact

ROUTEBESCHRIJVING NAAR ELEVATE COACHING ROTTERDAM Bezoekadres: Twentestraat 56, (3e etage), 3083 BD Rotterdam Als u met de auto komt, kies dan de volgende route: Vanuit omgeving Ridderkerk: neem op de A15 afrit 19a (Rotterdam-Zuidplein) en volg de borden Rotterdam-Centrum/s103. Houd links aan en rij door op de Vaanweg/de S103. Volg de middelste rijstrook om rechtsaf te slaan naar de Strevelsweg/deS103. Sla linksaf richting de Meierijstraat, sla linksaf naar de Twentestraat. Je vindt Elevate Coaching Rotterdam links. Vanuit Vlaardingen: rij vanuit de A4 de A15 op richting Ridderkerk. Neem afslag 19 Rotterdam-Charlois en volg de borden Rotterdam-Centrum/Rhoon/s102. Ga verder op de Groene Kruisweg/S102. Neem zuiderparkweg naar de Twentestraat in Charlois.

T 0655262976
E info@elevate-coaching.nl